Ford

FordFord Motor Company este o corporatie multinationala americana situata pe locul 3 in lume la productia de automobile, fondata de catre Henry Ford in anul 1903 cu sediul in Deaborn, Michigan. In 2006, s-a clasat pe locul doi in SUA la productia de automobile cu o cota de 17.5% in spatele General Motors care a avut 24.6% cota, dar inaintea companiei Toyota 15.4% si a companiei DaimlerChrysler 14.4%. De-a lungul timpului Ford a inglobat multe alte firme cum ar fi Lincoln si Mercury in SUA, Jaguar si Land Rover in Marea Britanie sau Volvo in Suedia. Ford detine de asemenea si 30% din Mazda.

Ford a fost tot timpul in top zece cele mai mari companii din lume in functie de venituri iar in anul 1999 a fost printre cele mai profitabile companii din lume, si al doilea cel mai mare producator de automobile din lume. Ford a introdus diferite metode de producere in masa a automobilelor si managementul in masa a unei forte de munca industriale, in special productia pe banda rulanta a automobilelor. Combinatia lui Henry Ford de fabrici eficiente, muncitori bine platiti si preturi mici a revolutionat lumea automobilelor iar acest proces a fost cunoscut sub numele de "Fordism".

In martie 2008 Ford a preluat oficial Automobile Craiova, promitand o investitie de 700 de milioane de USD in decurs de patru ani si angajarea a 9.000 de oameni. In ianuarie 2010, Ford a realizat un imprumut in valoare de 400 milioane euro de la Banca Europeana de Investitii, garantat de statul roman in proportie de 80%. Creditul va fi folo­sit pentru cofinantarea unui proiect de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon si a productiei ulterioare la uzina din Craiova. Productia de automobile la Uzina Ford din Craiova a inceput pe 8 septembrie 2009, insa intr-un ritm foarte scazut, cu aproximativ 10 automobile pe zi, producand pana la sfarsitul lui 2009 aproximativ 1.000 de unitati.

Modele consacrate: Ford Fiesta, Ford Aspire, Ford Pinto, Ford Escort, Ford Tempo, Ford Focus, Ford Granada, Ford Fusion, Ford Taurus, Ford Thunderbird, Ford GT, Ford Mustang, Ford Maverick.

Cat costa asigurarea CASCO / RCA pentru Ford, la Allianz Direct?