Mercedes

Anul 1901 este anul de debut al automobilului modern.  Aceasta, datorita noului tip de automobil, denumit de constructorii sai Mercedes.

Aceasta masina a fost conceputa si realizata de catre exceptionalul inginer, W. Maybach, care multi ani a stat in umbra unui alt nume celebru, Daimler. Dupa decesul lui Daimler, Maybach a trecut la conducerea uzinelor Daimler din orasul Cannstadt, linga Stuttgart. Cu aceasta ocazie, Maybach a luat decizia de a nu mai fabrica automobile sub denumirea Daimler, influentat in primul rind de bancherul Jellinek (unul dintre principalii actionari ai firmei). Acesta, dupa ce i-a argumentat ca Daimler are o rezonanta germana care nu va avea succes in strainatate, i-a propus ca atit firma cit si produsele sa preia numele fiicei lui, pe care o chema Mercedes. Inca din 1887 a cumparat o masina de la Daimler, cu care a facut senzatie la Nisa, in Austria. Fiind un pasionat de automobile, participa cu masina sa Daimler intr-o cursa cu pseudonimul Mercedes, pe care de altfel a castigat-o. Dupa acest succes, Jellinek a cumparat 36 de automobile, comanda enorma pentru acele timpuri, pe care le-a desfacut, de asemenea, sub numele de Mercedes.

Automobilul Mercedes 1901 era o constructie originala, care se deosebea fundamental de trasurile-automobile construite pina atunci, atit prin forma caroseriei cit si prin solutiile tehnice adoptate: coloana de directie inclinata, motor cu 4 cilindri montat in fata, radiator tip fagure, carburatorul - inventat mai inainte chiar de catre Maybach. Motorul construit de Maybach a fost rezultatul unor imbunatatiri ale motorului proiectat de Paul Daimler, fiul lui G. Daimler pentru primul Mercedes 1900, care avea 5 litri si 24 CP. A rezultat un motor de 5,3 litri si 35 CP ce avea blocul motor din aluminiu. Este interesant faptul ca Maybach a reusit sa toarne aluminiu, tehnologie necunoscuta pentru acele vremuri.

Emblema marcii Mercedes este bine cunoscuta: o stea cu trei raze care are urmatoarea istorie: fii lui Daimler, care i-au urmat tatalui lor la conducerea uzinei, si-au amintit de o carte postala pe care acesta a expediat-o acasa si pe care a aratat locul unde lucra - in strainatate - prin desenarea unei stele cu trei raze, precizind ca "va veni o zi cind aceasta stea se va ridica deasupra intregii sale opere".

Modele consacrate: Mercedes Clasa A, Mercedes Clasa B, Mercedes Clasa C, Mercedes Clasa CLC, Mercedes Clasa CLK, Mercedes Clasa E, Mercedes Clasa E Coupe, Mercedes Clasa E Cabrio, Mercedes Clasa G, Mercedes Clasa M, Mercedes Clasa R, Mercedes Clasa S, Mercedes Clasa SL, Mercedes Clasa SLK, Mercedes Clasa GL, Mercedes Clasa GLK, Mercedes Clasa SLR Roadster, Mercedes Clasa SLS AMG.

Cat costa asigurarea CASCO / RCA pentru Mercedes, la Allianz Direct?