Toyota

Toyota Toyota Motor Corporation a aparut spre sfarsitul anului 1933, atunci cand compania Toyoda Automatic Loom a creat o noua divizie dedicata producerii de automobile sub conducerea fiului fondatorului, Kiichiro Toyoda. La putin timp dupa aceea, divizia producea deja primul motor (Type A Engine), in 1934, care a fost folosit la propulsarea primului autovehicul (Model A1) in luna mai 1935 si a camionului G1 in august 1935. Productia autovehiculelor Model AA a inceput in 1936.

Desi grupul Toyota este cunoscut azi indeosebi pentru autovehiculele produse, are o prezenta activa in industria textila, producand razboaie de tesut automate (acum complet computerizate), si masini de cusut electrice, disponibile in toata lumea.

Toyota Motor Corporation s-a despartit de compania mama, devenind o entitate independenta in 1937. Desi numele de familie al fondatorilor este Toyoda, numele companiei a fost modificat pentru a marca separarea muncii fondatorilor de viata casnica, pentru simplificarea pronuntiei si pentru a fi de bun augur noii firme. Toyota este considerat un nume mai norocos decat Toyoda in Japonia, unde cifra opt este considerata una norocoasa, opt fiind numarul de linii necesare pentru a scrie Toyota cu caracterele katakana.

Productia de autovehicule de pasageri a fost reluata in 1947 cu modelul SA. In 1950 a fost infiintata o companie separata specializata in vanzari, Toyota Motor Sales Company, care a functionat pana in anul 1982. In aprilie 1956 a fost creat lantul de reprezentante de vanzari Toyopet. Compania detine fabrici de productie sau asamblare in Japonia, Statele Unite, Australia, Canada, Indonezia, Polonia, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, Franta, Brazilia, cele mai recente fiind cele din Pakistan, India, Argentina, Republica Ceha, Mexic, Malaezia, Thailanda, China si Venezuela.
Primul vehicul Toyota construit in afara Japoniei a fost un Land Cruiser FJ-251 construit in Sao Paulo, Brazilia, in luna mai a anului 1959.
Toyota este unul din cei trei mari productori asiatici de autovehicule care concureaza productorii americani pe piata mondiala, ceilalti doi fiind Nissan Motors si Honda Motor. Compania ofera de asemenea servicii financiare prin filiala sa Toyota Financial Services, si activeaza in alte domenii de activitate. Autovehiculele produse sunt vandute sub denumirile de Toyota, Scion si Lexus. Toyota detine majoritatea actiunilor in cadrul companiilor Daihatsu si Hino, si 8,7% din Fuji Heavy Industries, productorul automobilelor Subaru. In anul 2005, Toyota impreuna cu Daihatsu Motor Company a produs 8,54 milioane de vehicule, cu aproape 500.000 mai putin decat General Motors in acel an. In luna iulie 2006 Toyota depasise Ford in vanzarile de automobile, insa productorul american si-a recatigat pozitia o luna mai tarziu. Toyota detine o importanta cota de piata in Statele Unite, Europa si Africa si este liderul de piata in Australia.

Cat costa asigurarea CASCO / RCA pentru Toyota, la Allianz Direct?